Speciale wetsuits houden haaien voor de gek

Aan het watersporten en bang om aangevallen te worden door een haai? Twee zakenlieden uit Australië bieden uitkomst: een speciaal wetsuit dat beschermt tegen deze gevaarlijke roofdieren. De zakenmannen zijn aan de slag gegaan met een onderzoek van een universiteit. Onderwerp van het onderzoek is de wijze waarop haaien reageren op licht en kleuren. Het onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de fabricage van twee verschillende wetsuits.

Wetsuits met zwart en witte strepen en blauwe camouflagekleuren

Het onderzoek heeft uitgewezen dat wetsuits met zwart met witte strepen ervoor zorgt dat haaien niet toehappen. Het instinct van roofdieren geeft aan dat toehappen bij een gestreept patroon niet veilig is waardoor de haaien besluiten om niet aan te vallen. Tests met poppen hebben uitgewezen dat deze methode uitstekend werkt. De poppen met een zwart wetsuit werden aangevallen terwijl de exemplaren met een gestreept wetsuit niet zijn aangevallen.

De wetsuits met blauwe camouflagekleuren hebben geen afstotende werking. De kleurstelling van deze pakken zorgt ervoor dat de zichtbaarheid voor de haaien afneemt. Hoewel de kans op een aanval van een haai in de Noordzee zeer klein is, kan de bang uitgevallen watersporter bij de Australische zakenlieden terecht voor de aanschaf van een wetsuit met beschermende werking tegen hongerige haaien.