Wetsuit onderhouden - Tips die de levensduur van een wetsuit verlengen

Een wetsuit is kwetsbaar en duur in aanschaf. Met behulp van de tips op deze pagina kun je de levensduur van jouw wetsuit verlengen.

Tip 1: trek je pak binnenstebuiten aan
Voorkom beschadigingen en trek het pak binnenstebuiten aan. Het materiaal aan de binnenkant is beduidend minder kwetsbaar dan het neopreen aan de buitenzijde.

Tip 2: zorg voor kortgeknipte nagels
Lange nagels zorgen tijdens het aantrekken al snel voor kleine scheurtjes.

Tip 3: vaseline is niet geschikt voor wetsuits!
Last van schuurplekken? Vaseline is niet de oplossing. Vaseline tast het materiaal aan en trekt er langzaam in, waardoor eventuele reparaties op die plek niet meer mogelijk zijn. Een goed alternatief is baby-olie.

Tip 4: spoel je wetsuit na gebruik uit met lauw schoon (zoet) water
Zout en neopreen gaan slecht samen. De zoutkristallen in het zeewater onttrekken vocht uit het neopreen, waardoor het pak sneller uitdroogt.

Tip 5: hang een wetsuit nooit in de volle zon te drogen
Fel zonlicht laat het pak sneller uitdragen. Hierdoor neemt de kans op beschadigingen toe. Ook drogen op de kachel is geen goed idee. Laat bij voorkeur je wetsuit binnenstebuiten drogen over een stang.

Tip 6: gebruik alleen brede kledinghangers om je wetsuit op te hangen
Een wetsuit heeft een behoorlijk gewicht. Gebruik bij het ophangen alleen een brede kledinghanger, anders rekken de schouderstukken uit.

Tip 7: urine en wetsuits gaan niet samen
Hoge nood? Plassen in een wetsuit is geen goed idee. Urine bevat zuren die de lijmlagen van je wetsuit aantasten.

Tip 8: wetsuit wassen? Alleen met speciale shampoo en niet in de wasmachine!
Last van nare luchtjes? Met behulp van een grote emmer of bak, speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water kun je je wetsuit op een veilige manier wassen. Gebruik nooit de wasmachine! En vergeet niet om na het wassen je wetsuit af te spoelen met schoon, zoet en lauwwarm water. Meer informatie over speciale shampoo voor wetsuits